Velikonoční beránek

od | Bře 4, 2018 |

Velikonoční beránek patří v naší rodině k tradičím velikonočním pokrmům, který mají radi snad všichni. Dělá se se už po desetiletí při nezměněném receptu, jen se v dnešní době použije třeba robot. Přece jen, míchat jednu hodinu testo, to už chce opravdu zkušenost, velkou sílu a vytrvalost.

To míchání/tření jednu hodinu opravdu není samoúčelné. Spěch se nevyplácí. Aby bylo těsto opravdu nadýchané a dobře a správně se propeklo, tu hodinku tomu obětujte. Vrátí se vám to, to mi věřte.

Tento recept je určený pro dvě formy, které se přesně vejdou do trouby.

U nás máme ve zvyku velikonočního beránka zdobit. Ale nepřehání me to, Jen mu uděláme oči a čumák z rozinek a okolo krku dostane stuhu. Nicméně zdobení je krajová zvyklost, takže každý nechť se realizuje podle svojich zvyklostí. U nás by větší zdobení bylo stejně zbytečné, protože déle než dva dni velikonoční beránek na stole nikdy nevydrži.

Suroviny 

6-7 vajec

500g cukr moučka

250g másla

500g polohrubá mouka

025 l mléka

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

kakao

Postup 

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Bilky si odložíme.
  2. Žloutky, cukr, máslo a vanilkový cukr třít asi 1 hodinu ( nejlépe v robotu ).
  3. Potom přidáme mouku, mléko a prášek do pečiva. Tuto směs již mícháme ručně vařečkou.
  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmísíme do těsta.
  5. Formy si silně vymastíme a pečlivě vysypeme strouhankou.
  6. Formy naplníme připraveným těstem.
  7. Formy zavřeme, vložíme do trouby, předehřáté na 180°C a pečeme 30minut. Poté formy otočíme ( nepřevracíme !! ) a pečeme ješte dalších 25 minut.
  8. Vyjmeme z trouby a co nejdříve opatrně  vyklopíme.

Tip 

Těsto si rozdělte na dvě části. Do menší, asi třetinové části, vmíchejte opatrně kakao tak, aby se vám v těste nevytvořily hrudky. Formu naplňte do 2/3 původním těstem. Poté do středu pomalu vlijte kakaovou část. Těsto bude tzv. mramorové. Nezapomeňte, že recept je na dvě formy !

Fotogalerie

Share This