Štrůdl válený

od | Bře 18, 2018 |

Kdo by neměl rád v neděli po obědě štrůdl. Určitě se takoví najdou, ale já žádného osobně neznám. Klasický koučník, známý už z dob rakouské monarchie patří už od 19. století také do naší kuchyně, kam přišel z německy mluvících zemí.

Příprava je jednoduchá a rychlá. V naší rodině děláme dvojitou dávku a pokud ji děláme ve čtyřech a za tu dobu co štrůdl pečeme už každý ví co a kdy má dělat, tak mámě všechny čtyři štrůdly za 20 minut hotové. Samozřejmě, paní domu již ráno nachystala těsto a dala jej do ledničky vychladit…

Pečení je asi nejdůležitější součást. Mě se osvědčilo štrůdl pripíchnout párátkem nebo vidličkou před pečením. Nejdříve při vyšší teplotě těsto „předpeču“ a poté dopékám při tepltě nižší. Doba se řídí barvou pečeného štrůdlu. Někdo raději tmavý někdo světlý.

Suroviny 

250g ztuženého 100% tuku ( IVA, CERES )

100g hladké mouky

2 dcl vlažné vody

2 žloutky

špetka soli

skořice

3-4 PL moučkového cukru

100g másla

2PL strouhanky

 

Postup 

  1. Z postrouhaného tuku, soli, mouky, žloutků a vody zaděláme těsto.
  2. Těsto dáme ztuhnout do ledničky.
  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  4. Z poloviny rozválíme plát. Snažíme se formovat čtyřúhelník ( čtverec nebo obdélník ).
  5. Těsto pomažeme roztopeným máslem a posypeme strouhankou nebo potlučenými piškoty.
  6. Posypeme strouhanýma jablkama, skořicí a cukrem.
  7. Zabalíme, dáme na plech s pečícím papírem a pomažeme máslem.
  8. Připravený štrůdl na třech místech propíchneme párátkem aby mohla unikat pára a štrůdl su neprotrhl.
  9. Pečeme na 200°C po dobu 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme asi 30 minut.

Tip 

Do štrůdlu můžeme přidat rozinky nebo posekane ořechy.

Fotogalerie

Share This