Provensálské koření

od | Bře 4, 2018 |

Miluji tymián, velmi rád používám rozmarín a bez majoránky nedokáži v kuchyni fungovat. Spolu dáme dohromady provensálské koření. Tyto, dole popsané pomery, nejsou určitě ty tajné a super originální, ale po pár letech zkoumání a hledání, jsem našel, tedy alespoň pro mne, velmi přijaktelnou verui, která se velmi originálu blíží.

Základem je tymián, rozmarín a majoránka nebo bazalka. Já raději majoránku. V odborných článcích jsem se dočetl, že Američani mají rádi v provensálském koření květ levandule. OK tak to zkusím,…., ale zkuste nasbírat a usušit adekvátní poměrnou část. Dá to opravdu zabrat, to mi věřte. Ale výsledek stojí za to. Ano americká verze má něco do sebe a ja ji už delší dobu používám.

Provensálské koření je velmi aromatické, tak jej používejte s rozvahou a raději v menších dávkách. S kuřetem chutná fantasticky.

Suroviny 

Tymián (3)

Rozmarín (3)

Majoránka/Bazalka (2)

Květ levandule sušený (1)

Saturejka (2)

Oregano (1)

Estragon (0,5)

Postup 

  1. Sušené bylinky smícháme v daném poměru.
  2. Originalní kořeni obsahuje pouze první tři bylinky.
  3. Americká verze miluje sušené květy levandule.
  4. Ostatní bylinky jsou již jen rozšíření základního originálu.

Tip 

Bylinky uchovávejte v suchu. Nejpozději po roce je vyměňte. Bylinky skladujte úplně vysušené.

Fotogalerie

Zatím bez fotogalerie

Share This