Nockrle ( těšínská pochoutka )

od | Bře 11, 2018 |

Toto jídlo všichni milují. Všichni, mimo mne. Mě to ovšem nevadí a rád rodině tuto pochoutku uvařím. Recept pochází z těšínského Slezska, kde je dodnes populární a hojně se, s malými obměnami, vaří. Je to recept poměrně jednoduchý, ale je potřeba dodržovat postup a ingredience co nejpřesněji.

A ještě jedno doporučení. Tvaroh si vyberte co nejjemnější a samozřejmě ne hrudkovitý !

Suroviny 

70g másla

2 žloutky

400g hrubé mouky

1 kávový hrníček mléka

sníh ze 2 bílků

sůl

špetka prášku do pečiva

200g jemného tvarohu ( může být i více )

6 lžic moučkového cukru

Postup 

  1. Máslo necháme v misce změknout, přidáme žloutky a utřeme do pěny.
  2. Mouku a vlažné mléko přidáváme postupně utřenému tuku.
  3. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny.
  4. Potom do těsta opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků, pečivový prášek smíchaný s trochou mouky.
  5. Z těsta malou lžičkou tvoříme noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme asi 6-8 minut.
  6. Do teplého, rozpuštěného tvarohu přisypeme asi 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru a pečlivě smícháme s teplým tvarohem.
  7. Do směsi přidáme scezené uvařené noky a promícháme.

Tip 

Nockrle dáváme do velké mísy doprostřed stolu a každý si nabírá jak se právě cítí. Nepamatuji se, že by někdy zbylo v míse nějaké, byť jen nepatrné, množství těchto sladkých noků.

Fotogalerie

Zatím bez fotogalerie

Share This