Kuřecí maso na česneku se smetanou

od | Bře 18, 2018 |

Tento recept je velmi jednoduchý a výsledek velmi chutný. Základem je marináda, kde je dominantní česnek a provensálské koření. Já dávám česneku hodně. Používám čenek náš, nikoli čínský nebo španělský. Do dávám marinády klidně i 10-12 stroužků. Vybíram ale raději menší stroužky, aby nakrájené plátky nebyly moc velké. Ničemu to nevadí, ale já si tak zvykl.

Provensálské koření má svou nezaměnitelnou chuť, kterou jsem si zamiloval. Základní složkou je tymián, který je velmi aromatický. Pokud tedy nemáte právě po ruce provensálské koření, můžete s klidným svědomím do marinády přidat jen tymián. Ale pozor ! Tymiánu musíte dát pouze polovinu. Obecně platí, že raději dáme tymiánu nebo provensálského koření méně, než více.

Tento recept je asi pro 3 osoby. Pro 4 a více lidí doporučuji určitě ješte jednu šlehačku. Ta omáčka je vážně skvělá a chybělo by vám.

Suroviny 

600g kuřích prsou nebo vykostěných stehen bez kůže

2PL oleje

6 stroužků česneku

sůl, pepř

2KL provensálského koření

1KL červené papriky

1 smetana 33%

Postup 

  1. Maso nakrájíme na kousky přibližně 2x2cm.
  2. Oloupaný čenek nakrájíme na tenké plátky.
  3. Ve skleněné misce maso osolíme, oprepříme, zalejeme olejem a přidáme nakrájený česnek a provenálské koření.
  4. Důkladně promícháme.
  5. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a dáme minimálně na 3 hodiny do ledničky, popřípadě marinujeme přes noc.
  6. Rozpálím wok na maximum ( bez oleje ! ), vložím maso i s marinádou.
  7. Maso se ve woku opeče do zlatova a při tom pustí trošku šťávy. Maso opékame asi 5 minut.
  8. Přidáme celou šlehačku, ztlumíme teplotu asi na jednu třetinu, přidáme červenou papriku a pomalu dusíme
  9. Zredukujeme šlehačku asi na 2/3.
  10. Podáváme s rýží.

Tip 

Jako přílohu si dáváme polovinu rýže a polovinu hranolků nebo opečených brambor. Je to zajímavá kombinace.

Fotogalerie

Share This