Grilovaná žebírka – marináda

od | Bře 11, 2018 |

Grilování je kratochvile, která spojuje rodinu, přátele, kamarády, ale třeba i spolupracovníky. Jedno z nepopulárnějších jídel na grilu jsou žebírka, to mi dáte určitě za pravdu. Prodávají se spolu s grilovaným kolenem snad všede, kde podávají grilovaná jídla.

Způsobu příprav je mnoho. Někdo maso předvaří, jiný jen posolí a pokmínuje a jde na to. To ovšem není náš případ. My máme rádi chuť nějaké zajímavé marinády. Ale začneme od začátku…

Nejdříve si vybereme maso. Normálně kupuji maso ve velkoobchodě, ale na grilování jsem si našel kvalitního řezníka. Ten mi vybere přesně to, co mu řeknu, popřípadě poradí. Hledal jsem takového sice dlouho, ale našel a mohu se na něj na 100% spolehnout. Takže si kupujeme celé masové žebírka. Musí být pěkne masitá, ale musí mít i vrstvu tuku, která potom dělá při grilování chuť. Takže nic extra moc chudého.

Tuto marinádu jsme vymysleli sami a děláme ji ve dvou obměnách. První varianta je s vínem. Víno musí být kvalitní, určitě s přivlastkem minimálne pozdní sběr. Doporucuji Ryzling rýnsky nebo Rulándské šedé. Druhá varianta je s Mertelem V.S.O.P. Je mi jasné, že je to drahé pití, ale však se to tam neleje celé !! Zbytek si můžete užít sami. A to už je opravdu dobré a kvalitní zážitek. Martelu do marinády dáváme samozřejmě asi třetinu, to je asi jedno deci.

Naložené maso v marinádě nechávám v ledničce až 4 dni. To se mi osvědčilo. Pro grilování jsem si pořídil motorek, který mi otáčí grilovací jehlici. Pokud jej nemáte, nezoufejte. Žebírka po dvou kusech zabalte do alobalu a grilujte na roštu. Jen je musíte častěji obracet a teplotu snižte o cca 10°C, aby byla žebírka šťavnatá a nepřichytila se.

Jedna důležitá rada. Před tím, než žebírka vybalíte z alobalu, dejte si jehlici mimo dosahu grulu. Uvnitř je mnozství výpeku, který obsahuje tuk, olej,… a při styku se žhavým uhlim ( popř. plynem ) se vznítí. Pokud by jste na to nebyli připraveni může dojít k úrazu.

Dejte zpět žebírka na gril a grilujte, tentokrat jen na barvu. Dobře je hlídejte, aby jste je nepřipálili, bylo by jich škoda.

Suroviny 

0,3l bílého vína

0,1l Olivového oleje

6PL medu

5 stroužků česneku

2PL červené papriky

2PL hořčice

2PL dijonské hořčice

Sůl, pepř

Oregáno, tymián, rozmarín, kmín

Postup 

  1. Všechny ingredience pečivě smícháme.
  2. Na rozporcované kusy žeber nalejeme marinádu a rukama vetřeme do masa.
  3. Maso zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň dva dny odležet v ledničce při teplotě do 4°C.
  4. Maso vyjmeme, vybalíme z fólie, napícháme na grilovací jehlu, zabalíme do alobalu  a minimálně 3 hodiny grilujeme na grilu při 150-160°C ( Doporučuji raději déle, ale to už je na praxi )
  5. Sundáme alobal a ještě 30 minut grilujeme při teplotě 180-200°C

Tip 

Grilovaná zelenina, která je „odpočinutá“ pod pokličkou asi 5 minut je jako příloha vynikající. Samozřejmě s domácím chlebíkem to už nemá chybu.

Fotogalerie

Share This