Česneková krémová s houbami

od | Bře 10, 2018 |

Tento recept jsem viděl v jednom časopise a dlouho ležel někde v šuplíku. Důvod byl prostý. Tři roky po sobě u nás nebyly houby. Ale potom byla velmi dobrá úroda, nasušili jsme jich dostatečné množství, tak jsem to zkusil. A výsledek byl opravdu překvapující. Tato polévka opravdu oslovila celou moji rodinu, Dokonce i tu vzdálenější.

Já dávám na asi 2 litry polévky dvě plné hrsti sušených hub. Důležité je, aby chutě byly vyvážené, zbavit se části houbového vývaru, ale zároveň tu druhou polovinu použít.

Suroviny 

15 stroužků česneku

Olivový olej

Majoránka, tymián, bobkový list, hřebíček (1-2)

4-5 brambor

Sušené houby, namočené ( přes noc ), uvařené ( min 20 min )

Šlehačka

Postup 

  1. Houby vaříme asi 20 minut. Polovinu vývaru vylejeme ve druhé půlce necháme houby na další použití.
  2. Česnek osmahneme do sklovata ( max 20 vteřin !!! ).
  3. Rychle podlejeme nejlépe zeleninovým vývarem a přidáme koření.
  4. Přidáme brambory a vaříme asi 12-15 minut
  5. Koření vybereme z polévky, polénku dáme do mixéru na při vysokých otáčkách rozmixujeme do jemna.
  6. Do polévky vlejeme šlehačku a uvařné houby s půlkou vývaru. Už nemusíme vařit, jen hodně prohřejeme.
  7. Dochutíme solí a pepřem. Nepouživejte žádna umělá dochucovadla jako napřiklad polévkové koření, masox, vegeta apod. Obsahuji glutaman sodný!

Tip 

Sušené houby namočíme přes noc a potom ve stejné vodě uvaříme. Můžeme přidat pažitku. Hodí se i celestýnské nudle.

Fotogalerie

Share This