Česnek v tuku a soli

od | Bře 4, 2018 |

Skladování česneku bývá mnohdy problém, proto část úrody uchovávám nasolene v tuku. Tato metoda je dostatečné známá a ověřená. Jen se na ni v posledních letech pomalu zapomnělo.

Ve sklenici v tmavém a chladném sklepě vydrží česnek i dva roky. To mám odzkoušené. Pokud sklenici otevřete, musíte ji dát zavřenou do ledničky. Zde vydrži klidně měsíc.

Použití je mnohostranné. Do bramboráků, pod maso, do kapusty, do zelí, do špenátu, atd. Jako ingredience do marinád používaných ke frilování je vynikající. Jen je potřebné, aby jste si uvedomili, že ve směsi je význymné množství soli,které musíte počítat k celkové dávce soli v daném jídle.

Suroviny 

500g česneku

150g soli

200g sádla

Postup 

  1. Česnek oloupene na stroužky a pomeleme na masovém mlýnku. Použijeme nejmenší otvory, aby byl umletý česnek jemný.
  2. Sádlo si lehce rozehřejemena maximálne 40°C. To je hmota, která je ešte bílá, hustá a krémová.
  3. Vmícháme namletý česnek, přidáme sůl a vše důkladně promícháme asi 10 minut.
  4. Ještě malinko vlažné naplníme čisté poháry a zavíčkujeme. Nesterilizujeme!
  5. V pohárech v temné a chladné místnosti vydrži i dva roky.

Tip 

Místo sádla, které někdo nemusí, můžete použít ztužený pokrmový tuk, například IVA.

Fotogalerie

Share This