Vánoční bramborový salát pro moje děti

Toto je recept na náš štědrovečerní bramborový salát. Každá rodina má svůj vlasní recept, který se dědí z generaci na generaci a je, samozřejmě, ten nejlepší na světe. I ten náš, i ten je přesně takový - nejlepší na světě, protože se u něj na Vánoce schází celá...

Valašská kyselica

Valašská kyselica v tomto provedení si nedává za úkol být ten jediný a pravý recept na tuto skvělou polévku. Je to prostě varianta, která mi nejvíce připomíná tu polévku, kterou jsme si se ženou dávali při našich toulkách v okolí Karolinky, Halenkova a tamních horách....

Celestýnské a fritové nudle

Já jsem staromilec a mám rád poctivá jídla. Nic proti současným trendům, ale co je odzkoušené, tomu věřím. Ne jinak je to s celetýnskými nudlemi. Dáváme je do sytých polévek, které jsou v týdnu i jako hlavní chod. Mám na mysli třeba fazolovou nebo čočkovou polévku....

Maso v nálevu podle Věrky

S manželkou se hádáme odkud máme tento recept. Ať je to jak chce, je to návod na docela známou marinádu, která je u nás v trošku jiné obměně s chutí používaná už dlouhá léta. Děláme ji s jakýmkoli masem, které lze naklepat, ale nejčastěji kuřecí prsa, vepřové stehno...

Stupavské zelé ( kvašené zelí )

Nakládané, neboli kvašené zelí, to je zimní vitamínová bomba. To už věděli naše babičky. Dnes se ke kořenům stále více vracíme. Já jsem začal nakládat zelí na přání mojí rodiny. Proč? Šíleně milují segedinský guláš. A ten bez kvalitního kvašeného zelí opravdu není...

Houskový knedlík

Houskový knedlík. Naše národní příloha. Vepřo-zelo-knedlo by neexistovalo bez houskového knedlíku. Nebo si dovedete představit svíčkovou s bramborovým salátem?? Představit možná ano ale jíst by jste to asi nechtěli, nebo se mýlím ?? Asi ne… Také nemáte rádi ty...

Česnek v tuku a soli

Skladování česneku bývá mnohdy problém, proto část úrody uchovávám nasolené v tuku. Tato metoda je dostatečné známá a ověřená. Jen se na ni v posledních letech pomalu zapomnělo. Ve sklenici v tmavém a chladném sklepě vydrží česnek i dva roky. To mám odzkoušené. Pokud...

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek patří v naší rodině k tradičím velikonočním pokrmům, který mají radi snad všichni. Dělá se se už po desetiletí při nezměněném receptu, jen se v dnešní době použije třeba robot. Přece jen, míchat jednu hodinu testo, to už chce opravdu zkušenost,...

Štrůdl válený

Kdo by neměl rád v neděli po obědě štrůdl. Určitě se takoví najdou, ale já žádného osobně neznám. Klasický koučník, známý už z dob rakouské monarchie patří už od 19. století také do naší kuchyně, kam přišel z německy mluvících zemí. Příprava je jednoduchá a rychlá. V...

Nockrle ( těšínská pochoutka )

Toto jídlo všichni milují. Všichni, mimo mne. Mě to ovšem nevadí a rád rodině tuto pochoutku uvařím. Recept pochází z těšínského Slezska, kde je dodnes populární a hojně se, s malými obměnami, vaří. Je to recept poměrně jednoduchý, ale je potřeba dodržovat postup a...

Maďarský guláš Imre Bacsiho

Výběr masa na guláš je základem dobré chuti. Je mnoho různých nazorů. Já respektuji názory jiných lidí celý život a nepřu se s nimi. Totéž očekávám od druhé strany. Můj pohled na výběr masa na guláš se nemění už roky. Hledám pěknou mladou kližku ( nožinu ). Ta obsahu...

Kuřecí maso na česneku se smetanou

Tento recept je velmi jednoduchý a výsledek velmi chutný. Základem je marináda, kde je dominantní česnek a provensálské koření. Já dávám česneku hodně. Používám čenek náš, nikoli čínský nebo španělský. Do dávám marinády klidně i 10-12 stroužků. Vybíram ale raději...

Provensálské koření

Miluji tymián, velmi rád používám rozmarín a bez majoránky nedokáži v kuchyni fungovat. Spolu dáme dohromady provensálské koření. Tyto, dole popsané pomery, nejsou určitě ty tajné a super originální, ale po pár letech zkoumání a hledání, jsem našel, tedy alespoň pro...

Italské rizoto

Italské rizoto ma mnoho podob a mnoho různých receptů. V podstatě neexistuje termín pravé „italské“ rizoto. Vždy je to krajový recept. Tento recept je určitě ze severu Italie, ale odkud přesně, to opravdu nevím. Rizota z Itálie většinou používaji rýži Arborio, která...

Grilovaná žebírka – marináda

Grilování je kratochvile, která spojuje rodinu, přátele, kamarády, ale třeba i spolupracovníky. Jedno z nepopulárnějších jídel na grilu jsou žebírka, to mi dáte určitě za pravdu. Prodávají se spolu s grilovaným kolenem snad všede, kde podávají grilovaná jídla. Způsobu...

Česneková krémová s houbami

Tento recept jsem viděl v jednom časopise a dlouho ležel někde v šuplíku. Důvod byl prostý. Tři roky po sobě u nás nebyly houby. Ale potom byla velmi dobrá úroda, nasušili jsme jich dostatečné množství, tak jsem to zkusil. A výsledek byl opravdu překvapující. Tato...

Malakov dort

Tento dort je nepečený, rychlý ale potřebuje trochu cviku a praxi. Ne každému se napoprvé podaří. Ne, že byl byl vyloženě pokažený, to určitě ne, ale jde o to, že každý si musí najít ten přesný poměr a "vlhkost" konečného produktu. Místo pomletých ořechů se ještě...

Share This